Anoniem

27 september 2006, op mijn 18e verjaardag, kwam Ton mij onverwacht op halen voor mijn eerste rijles. Heel rustig hebben we toen door het industrieterrein van Abcoude gereden en aan het eind van de les kon ik toen al zelf terugrijden naar huis. Na 2 lessen ben ik, omdat Ton het nogal druk had en ik twee keer in de week wilde rijden, verder gegaan met de collega van Ton, Arthur Irrgang.

Ondanks enkele  onderbrekingen heb ik toen vrij regelmatig twee keer in de week les gehad. Na een paar weken konden we al in het examengebied in Amsterdam-West gaan rijden. Ik heb na een les of 10 ook mijn theorie gehaald, omdat ik er een beetje vaart achter wilde zetten. Inmiddels was het begin januari en we reden steeds meer examenroutes en omdat het steeds beter ging heb ik ook een proef-examen aangevraagd.

Een proef-examen houdt in dat je met een andere rijleraar een examen doet en waarbij hij dan de rol van examinator speelt. Na afloop krijg je feedback over welke punten je nog moet verbeteren en hoeveel lessen je nog nodig hebt. Daarna ging ik op vakantie, en daarna heb ik het examen aangevraagd. We reden nu zeer lastige examenroutes ter voorbereiding op het echte examen en Arthur legde duidelijk uit waar de examinatoren tijdens het rijden op letten.

Er werd met name gehamerd op de kijktechnieken. Arthur legt altijd rustig dingen uit die nog niet helemaal goed gaan of die niet duidelijk zijn, maar hij zegt wel echt waar het op staat. De laatste paar lessen voor het examen ging het steeds beter en Arthur had nog maar weinig aan te merken, waardoor het soms wel stil in de auto werd, wat op zich wel een goed teken is. Tijdens het examen wist ik precies waar ik aan toe was en ondanks een niet geheel foutloze rit, kreeg ik toch het voordeel van de twijfel en was geslaagd.